Support Center.
Veelgestelde vragen (FAQ).
Je kunt gedetailleerde informatie over onze producten uit verschillende bronnen halen: handleidingen, brochures, video’s en deze website om er een paar te noemen. We raden aan om altijd de handleiding te lezen voordat je het product gebruikt. Daar vind je de meest gedetailleerde informatie over het product. Je kunt al onze handleidingen vinden op https://colombo.nl/nl/manuals
De winkel waar je je producten hebt gekocht kan je het beste helpen met je producten. Zij kunnen je de beste ondersteuning bieden, reserveonderdelen bestellen en indien nodig een serviceformulier invullen.
Je kunt onze verkooppunten en dealers vinden op de pagina “Store Locator”, afhankelijk van het product dat je zoekt en je locatie.
Het volgen van onze merken op social media is de beste manier om op de hoogte te blijven van wat er gebeurt binnen Aquatic Wholesale Group. Je kunt als eerste op de hoogte zijn van onze nieuwste producten, verhalen lezen over ons team en deel uitmaken van een community voor aquarium-, vijver- en reptielenhobbyisten.
Ben je een winkelier en geïnteresseerd in het verkopen van producten van de Aquatische Groothandel? Stuur ons dan een bericht via ons contactformulier: https://colombo.nl/nl/contact/ . We nemen daarna snel contact met je op.
Ja, onze producten zijn veilig voor normale aquariumgarnalen. Sommige garnalensoorten zijn echter zo gevoelig, dat normale dingen zoals een grote waterverversing al een negatief effect op de dieren kunnen hebben. Daarom raden we aan om de dosering langzaam op te bouwen en de garnalen tijdens dit proces goed te observeren. Onze Cerpofor medicijnen zijn echter niet veilig voor ongewervelde dieren zoals garnalen.
Ja, je kunt je vissen voeren als ze moeten willen eten: als ze willen eten, is voeren altijd goed omdat het ze energie en voedingsstoffen geeft om te herstellen van de ziekte. Natuurlijk moet je de waterkwaliteit goed in de gaten houden!
Alle testen zijn specifiek ontworpen voor zoet water of zeewater. Slechts een paar testen kunnen in beide worden gebruikt, namelijk KH, ijzer, jodium, silicaat en nitriet. Nitraat en fosfaat hebben een verschillend bereik in zoet en zeewater, maar ook deze kunnen worden uitgewisseld.
Het is beter om je hond of kat niet uit de vijver te laten drinken als je deze behandelt. De vissen leven, ademen en drinken echter 24 uur per dag van hetzelfde water en ze hebben absoluut geen probleem. Het is dus niet waarschijnlijk dat het problemen oplevert als een hond of kat maar een klein beetje van het vijverwater drinkt. Zoals je zult begrijpen, hebben we dit echter nooit getest en kunnen we het dus niet garanderen. Daarom moeten we benadrukken dat we adviseren om te voorkomen dat huisdieren uit de vijver drinken.
Omdat onze medicijnen een zeer beperkt effect hebben op de prestaties van je filter en parasieten ook in het filter kunnen leven, raden we aan om de medicijnen ook door het filter te laten lopen. Houd de waterkwaliteit altijd goed in de gaten!
Wanneer een behandeling niet het gewenste effect heeft, zijn twee dingen belangrijk. Ten eerste, heb je de juiste behandeling uitgevoerd: waren er bijvoorbeeld daadwerkelijk zuigwormen aanwezig toen je besloot om met Lernex te behandelen? Zo niet, zorg er dan voor dat de juiste diagnose wordt gesteld, bij voorkeur door een ervaren winkelier of nog beter een dierenarts. Ten tweede, als de diagnose toch correct was, kunnen we de mogelijkheid van resistente parasieten nooit uitsluiten. Het beste is om gespecialiseerd advies in te winnen bij een dierenarts die jouw specifieke situatie kan beoordelen en een solide behandeling kan voorschrijven.
Nee, de CO2-indicator reageert alleen op CO2 gas en FloraGrow Carbo is een CO2-vervanger maar geen ‘echt’ CO2 gas.
De KH en GH-testen gebruiken geen kleurkaarten. Het zijn zogenaamde titratie testen wat inhoudt dat u de benodigde druppels telt totdat de kleur van het watermonster omslaat. Het aantal druppels is gelijk aan de hardheid. Als u b.v. 6 druppels GH-2 hebt toegevoegd om de kleur van roze naar blauw te laten omslaan, dan is de GH in uw vijver 6°DH. U kunt zien hoe de testen werken op https://colombo.nl/videos/?video=212 en https://colombo.nl/videos/?video=211 .
Ja, Algisin is veilig voor planten en vissen. Algisin doodt de draadalgen in uw vijver en aangezien algen natuurlijk ook in water leven, vereist de chemicaliën wetgeving dat we het symbool ‘gevaarlijk voor het aquatisch milieu’ gebruiken, hoewel dat eigenlijk alleen geldt voor de algen en niet voor de vissen en vijverplanten!
De troebelheid komt door een minimale neerslag van calcium. Zeewater voor riffen is rijk aan calcium en is in werkelijkheid oververzadigd en slaat dus gemakkelijk neer. Dit is echter ongevaarlijk en verdwijnt snel. Het gebeurt vooral bij hogere zoutgehaltes. Daarom helpt het om een lager zoutgehalte te hanteren.
Ja, zoutgehaltes tot 0.3% (3 kg per 1000 ltr) zijn geen probleem. Als er meer zout is, dan dient u het gehalte te verlagen door water te verversen.
Op zich is er geen minimum temperatuur waaronder u niet onze medicijnen kunt gebruiken. Echter, bij lage temperaturen zijn parasieten minder gevoelig voor medicijnen. Daarom heeft het altijd de voorkeur om te behandelen bij temperaturen van op zijn minst 10°C, en nog liever boven de 15°C. Dus, als u kunt wachten, dan is dat altijd beter.
Echter, u behandelt alleen met medicijnen als er een serieus probleem is. In zo’n geval is wachten niet altijd een optie. Met andere woorden, de beslissing om wel of niet te behandelen is een keuze die u zelf moet maken.
: Helaas kennen we alle effecten niet, dus we adviseren om dat niet te doen. Van sommige producten weten we wel dat de combinatie gevaarlijk is, en dan waarschuwen we daar altijd expliciet voor in de handleiding.
Het verschil zit hem in de actieve ingrediënten: in een normale vijvers met goudvissen gemengd met koi is Lernex de beste keus. In een gespecialiseerde koi vijver, is Lernex-Pro een betere keuze aangezien dit effectief is tegen wormen welke resistent zijn tegen andere antiworm behandelingen.
Nee, Lernex-Pro is alleen effectief tegen kieuw- en huidwormen. Om visluis en ankerwormen te bestrijden, heeft u Morenicol Lernex nodig.
Er zijn 2 verklaringen mogelijk. Verklaring 1: Algadrex werkt goed maar de dode algen blijven rondzweven. Algadrex is namelijk een klontermiddel en laat alles wat vrij zweeft aan elkaar klonteren. Doordat de algen nu relatief grote klonten zijn, kunnen ze niet meer zweven en dus zinken ze of gaan drijven. Tevens kan een filter de aan-elkaar geklonterde algen nu wel uit het water filteren; individuele zweefalgen stromen namelijk gewoon door het filter heen. Echter als het filter de algen er niet uit filtert, worden de aaneen geklonterde algen gewoon rondgepompt. Het lijkt dan of er niks gebeurd is maar dat is wel zo maar je kijkt nog steeds in groen water bestaande uit dode algen i.p.v. levende zwevende algen. De filtratie optimaliseren is dan belangrijk, door b.v. fijn filterschuim of watten te installeren, en hierdoor zal het water wel helder worden.
Verklaring 2: de Algadrex krijgt niet alles aaneen geklonterd. Dit kan zijn dat er te veel algen zijn of te veel water in verhouding tot de Algadrex. Algadrex heeft een bepaald vermogen tot klontering; is er meer te klonteren dan Algadrex aan kan, dan zal een gedeelte van de algen niet aaneen geklonterd worden, ergo het lijkt alsof er weinig tot niks is gebeurd. Ook kan het zijn dat er meer water is dan gedacht waardoor de Algadrex te ver wordt verdund waardoor het niet meer effectief kan zijn. Overigens wil ik hiermee niet zeggen dat men meer moet gaan doseren. Algadrex is zurig en dus kan de pH te ver dalen als er te veel wordt toegediend en/of als de KH te laag is.
Kortom, de Algadrex heeft wel gewerkt, maar het effect is niet (goed) zichtbaar. Welke van de twee verklaringen bij u van toepassing is, is door mij niet te bepalen. Het beste is om eerst naar de filtratie te kijken en te optimaliseren waar nodig. U kunt de behandeling herhalen, als u wil. Let u bij een herhalingsbehandeling er wel weer goed op dat de KH van uw vijver nog voldoende hoog is.
Onze producten zijn ontwikkeld en, nog belangrijker, getest voor gebruik in siervijvers met vissen. Zoals u zult begrijpen, hebben we onze producten niet getest in vijvers met mensen in het water en we weten dus niet wat het effect is op mensen. Dat is de reden dat we altijd het standpunt hanteren dat onze producten niet bedoeld zijn voor zwemvijvers en dat we altijd communiceren dat het gebruik van onze producten in zwemvijvers nadrukkelijk voor eigen risico is.
Aan de andere kant is het logisch dat water met onze producten erin waar vissen 24 uur per dag in zwemmen, water wat zij letterlijk inademen en drinken, dat dit water niet schadelijk zal zijn voor mensen.
Er is op zich geen minimum temperatuur waaronder Algisin niet gebruikt kan worden, echter bij lage temperaturen zijn algen minder gevoelig omdat ze langzamer stoffen opnemen. Daarom heeft het de voorkeur om pas te behandelen bij temperaturen boven de 10°C.
Het volume symbool aan de voorkant is geen doseringsinstructie maar een indicatie voor welke verpakking nodig is voor een bepaalde vijvergrootte. De werkelijke dosering staat op de zijkant en in de handleiding. B.v. voor Algisin is de dosering 15 ml per 300 ltr, welke 2x moet worden toegevoegd. M.a.w. 15 ml/300 ltr = 500 ml per 10.000 ltr voor behandeling 1 en 15 ml/300 ltr = 500 ml per 10.000 ltr voor behandeling 2, dus in totaal 2*500 ml voor een vijver van 10.000 ltr.
En daarom staat er op de voorkant van een 1000-ml Algisin verpakking “10.000 ltr”, terwijl u 500 ml per keer doseert.